Etno Cafe pozyskało blisko 7 milionów zł na dalszy rozwój

Etno Cafe pozyskało blisko 7 milionów zł na dalszy rozwój

Zgromadzona suma zostanie przeznaczona na intensywne inwestycje

Etno Cafe, polski producent kawy kraftowej i właściciel sieci kawiarni, zakończył emisje akcji (prywatne oraz publiczną), w ramach których pozyskał blisko 7 mln zł na rozwój. Ponad 15% z tej kwoty to efekt przeprowadzonej przez markę kampanii crowdfundingowej.

– Dzięki emisjom akcji w ostatnich miesiącach udało nam się zebrać środki na większość  zakładanych celów – powiedział Łukasz Mrowiński, współzałożyciel i CEO Etno Cafe. – Zaangażowanie inwestorów, których liczba wzrosła do prawie 400, pozwoli nam na intensywne inwestycje w rozwój sieci kawiarni i sprzedaży Cold Brew Coffee, infrastruktury do produkcji kawy oraz rozbudowę browaru kawowego.

W ramach realizacji strategii rozwoju spółka prowadziła od czerwca do lipca ofertę prywatną akcji. Jej uzupełnieniem była oferta publiczna akcji w formie zbiórki crowdfundingowej na platformie Crowdway.

– Jesteśmy zadowoleni z tego, że wielu fanów Etno Cafe zdecydowało się na udział w kampanii crowdfundingowej – powiedział Łukasz Mrowiński. – Inwestycja własnych pieniędzy w rozwój spółki to najwyższy dowód poparcia i zaufania wobec naszej marki Etno Cafe i naszej strategii rozwoju. Dla nas to bardzo duża motywacja, by spełnić oczekiwania inwestorów i zrewanżować się za okazane zaufanie.

– Etno Cafe to spółka, której mocno kibicujemy. Pragnę podziękować wszystkim inwestorom, którzy podobnie jak my, dostrzegli jej wartość – powiedział Jakub Niestrój, prezes zarządu Crowd Ventures (platforma Crowdway). – Dotychczasowe sukcesy Etno Cafe, a także rezultat obu ofert, publicznej i prywatnej, pokazują potencjał rozwijających się firm, które mogą liczyć na poparcie polskich inwestorów – dodał.

Etno Cafe jest jedną z najbardziej dynamicznych polskich marek kawowych. W ciągu niespełna 6 lat działalności rozwinęła własną palarnię kawy, zaś w ostatnich 3 latach uruchomiła browar kawowy oraz sieć 17 kawiarni, które w ciągu ostatniego półtora roku odwiedziło ponad 1,2 miliona klientów.

Firma planuje zakończyć rok 2018 przychodami na poziomie około 20 mln zł, czyli ze wzrostem o blisko 70% w stosunku do roku poprzedniego. Taki wynik będzie potwierdzeniem dynamiki wzrostu uzyskiwanej przez markę od 2013 roku. Rosnący udział w przychodach Etno Cafe ma sprzedaż Cold Brew Coffee, kawy “parzonej na zimno”. W ostatnich miesiącach produkt ten trafił do sprzedaży na stacjach benzynowych BP oraz w sieciach Żabka i Lidl. Przychód z tego segmentu w miesiącach letnich (czerwiec-sierpień) wzrósł o 189% względem tego samego okresu roku 2017.

Jedna z najbardziej dynamicznych polskich marek kawowych. Dzięki synergii własnej palarnii, sieci kawiarni i browaru kawowego produkującego Cold Brew Coffee, pierwszą polską kawę “parzoną” na zimno dostępnej w szerokiej dystrybucji, stworzyła nową jakość na polskim rynku kawy.