Etno Cafe na językach

Rozgłos wokół producenta kawy kraftowej po starcie kampanii crowdfundingowej

Minęło 10 dni od startu kampanii crowdfundingowej Etno Cafe. Liczba artykułów, wzmianek i komentarzy przedstawicieli mediów i inwestorów zaskoczyła największych fanów kawy kraftowej w Polsce. Firma nie zbliżyła się co prawda do zasięgu kręconego w naszej kawiarni teledysku “Never go away” C-BooL’a, ale za to pobiła o kilkaset procent rekord odwiedzin na własnej stronie etnocafe.pl.

Dzięki kampanii Etno Cafe o kawie kraftowej zaczęło mówić się więcej niż kiedykolwiek. Firma otrzymała wiele entuzjastycznych głosów od społeczności swoich fanów oraz od osób, które do tej pory nas nie znały. Właśnie dla nich przygotowaliśmy poniższą ściągawkę, która tłumaczy, czym tak naprawdę jest koncept Etno Cafe.

Jak powstało Etno Cafe?
Wszystko zaczęło się od czterech kumpli, którzy postanowili sprowadzać kawę z Etiopii. Dwóch z nich – Łukasz Mrowiński i Tomasz Nietubyć – zrezygnowali z karier na intratnych stanowiskach w dużych firmach i zainwestowali swój czas i pieniądze w projekt kawowy. Zobaczcie zresztą sami:

Etno Cafe – opowieść o kawie i marzeniach

W 2012 roku firma sprowadziła z Etiopii pierwszą partię kawy zielonej. Palarnię kawy uruchomiła w 2013 roku, pierwszą kawiarnię w roku 2015, a kolejne 16 w ciągu niecałych dwóch lat. Z kolej projekt Cold Brew Coffee, którego początki sięgają 2014 r. jest innowacją o bardzo dużym potencjale rynkowym.
moje etno.png
Etno Cafe – pionierska marka nie bojąca się wyzwań
Nie jesteśmy zwykłym sprzedawcą kawy, Etno Cafe to w wielu obszarach firma pionierska:
– byliśmy pierwszą polsko-etiopską spółką kapitałową
– jako pierwsi w Polsce postanowiliśmy wypłynąć z Cold Brew Coffee w butelkach na szeroki rynek
– również jako pierwsi wprowadziliśmy do polskiego kina wspaniały amerykański film dokumentalny o kawie A Film about Coffee
– jako pierwsza sieć kawiarni wyeliminowaliśmy jaja z chowu klatkowego, stawiając na ekologiczne podejście i ochronę zwierząt
– jako pierwsi w Polsce otworzyliśmy kawiarnię w dużym salonie samochodowym.

Nie boimy się nowatorskich, niestandardowych działań - zwłaszcza na polu kultury. Jako pierwsi rozpoczęliśmy współpracę polskiego kraftu kawowego z polskim filmem – nasza kawa znalazła na planie takich filmów, jak "Wieża, jasny dzień" czy  "Las, 4 rano". Od dawna współpracujemy ze społecznością Sofar Sounds organizującą koncerty w nietypowych miejscach, np. w palarni kawy czy  w kawiarniach, międzynarodowym festiwalem Brave Cinema, muzycznym Off Festivalem oraz festiwalem filmów dokumentalnych Docs Against Gravity.

Nasze działania są doceniane nie tylko przez naszych klientów, ale także przez branżę kawową. W latach 2016-2018 otrzymaliśmy wiele nagród, w tym:
– Sweets and Coffee Awards 2016, 2017 i 2018
– Food and Business Awards 2016, 2017 i 2018

W rezultacie doczekaliśmy się obecności w takich wydawnictwach jak Forbes czy Sweets & Coffee.

Jako pierwsza polska marka kawowa zwyciężyliśmy w prestiżowym konkursie CEE Retail Real Estate Awards w kategorii Coffeeshop Retailer of the Year. Zostaliśmy uznani najlepszym w Europie Środkowo-Wschodniej detalistą w branży kawowej, pokonując nominowane sieci Costa Coffee oraz Starbucks.

Ambasador Wrocławia
Jesteśmy z Wrocławia i staramy się go promować. Staliśmy się jego pierwszym kawowym ambasadorem w kraju i za granicą, za co w 2018 r. otrzymaliśmy Nagrodę Prezydenta Wrocławia (jako jedyny przedstawiciel biznesu wśród piątki uhonorowanych). Braliśmy udział w targach turystycznych jako partner Stolicy Dolnego Śląska w Czechach oraz Gdańsku.

Wspieramy lokalne inicjatywy kulturalne (Dialog Festival czy Eklektik Session). Zrewitalizowaliśmy przedwojenny kiosk, tworząc pierwszą kawiarnię Etno Cafe - Okrąglak. Ściśle współpracujemy ze Strefą Kultury Wrocław (dziedzictwem Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016). Bierzemy udział w festiwalach Jazz nad Odrą i Europejska Noc Literatury.

Co wchodzi w skład Etno Cafe?
Grupa kapitalowa.png
Etno Cafe S.A. to spółka holdingowa stojąca na czele grupy kapitałowej, w skład której wchodzą trzy spółki operacyjne:

Hamda Trade Sp. z o.o. (palarnia - produkcja i sprzedaż kawy)
Etno Cafe Sp. z o.o. (sieć kawiarni Etno Cafe)
Cold Brew Sp. z o.o. (produkcja Cold Brew Coffee)

Każda z tych spółek odpowiada za jeden z trzech głównych filarów biznesu: palarnię kawy, sieć kawiarni i browar kawowy do produkcji Cold Brew. Każda z tych spółek jest również obecnie na innym etapie rozwoju. O ile obszar produkcji i sprzedaży kawy jest już w miarę dojrzały i rośnie o kilkadziesiąt procent rok do roku, o tyle sieć kawiarni oraz produkcja i sprzedaż Cold Brew Coffee to ciągle obszary na wczesnym etapie wzrostu, rządzące się prawami charakterystycznymi dla rozwijającego się biznesu.

Dlatego też cała grupa prowadzi szeroko zakrojony proces inwestycyjny, w tym w rozwój infrastruktury produkcyjnej palarni kawy oraz dystrybucji Cold Brew oraz powiększania sieci o kolejne kawiarnie. To oznacza wysoki potencjał wzrostu biznesu, który – co oczywiste – wymaga inwestycji, a jednocześnie czasu na osiągnięcie rentowności.

Pożyteczna dyskusja
Wierzymy, że dyskusja, która się wokół naszej marki rozpoczęła, przysłuży się branży, a także inwestorom, którzy będą mogli sobie wyrobić zdanie na podstawie pogłębionych informacji. Chętnie udzielimy ich wszystkim zainteresowanym zakupem akcji i samym Etno Cafe. Zapraszamy do kontaktu pod adresem inwestorzy@etnocafe.pl.