Etno Cafe planuje pobić crowdfundingowy rekord Polski

Spółka planuje zebrać w internecie 5 milionów złotych

Dzisiaj rusza publiczna oferta akcji Etno Cafe, producenta kawy kraftowej i właściciela największej, polskiej sieci kawiarni. Ofertę wspiera kampania crowdfundingowa prowadzona na platformie Crowdway.pl.

Firma planuje pobić rekord zbiórki w polskim internecie. Pozyskane środki przeznaczy m.in. na rozwój sieci i browaru kawowego, a w ciągu roku zamierza zadebiutować na giełdzie.

Dlaczego crowdfunding?
Crowdfunding staje się coraz popularniejszą metodą zdobywania środków na rozmaite inicjatywy społeczne, kulturalne, pozyskiwanie pomocy, a także spełnianie marzeń. Swoją szansę w finansowaniu społecznościowym dostrzegli także młodzi przedsiębiorcy, a ostatnio także rozwijające się biznesy. Tak powstał crowdfunding udziałowy, w którym grupa inwestorów, w zamian za wpłacone kwoty, obejmuje udziały w przedsiębiorstwie i prawo do przyszłych zysków. Taką możliwość chce dać fanom kawy Etno Cafe.

– Polski rynek inwestycji w młode przedsiębiorstwa potrzebuje zastrzyku nowej energii – powiedział Łukasz Mrowiński, CEO Etno Cafe. – Chcemy pokazać, że inwestowanie nie musi być nudne. Kierujemy naszą emisję publiczną przede wszystkim do ludzi młodych, którzy doceniają to, co zrobiliśmy dla kawy kraftowej w Polsce.

Etno Cafe zadeklarowała zamiar pobicia rekordu zbiórki środków na polskich platformach crowdfundingowych. Dotychczasowy należy do producenta gadżetu Lovely, który w listopadzie 2017 r. pozyskał sumę 1,64 mln zł, również podczas kampanii na platformie Crowdway.

Dlaczego Etno Cafe?
Etno Cafe to polska sieć 17 kawiarni, których sercem jest własna, rzemieślnicza palarnia kawy oraz browar kawowy do produkcji Cold Brew Coffee. Z biznesu założonego 6 lat temu przez czwórkę kolegów ze studiów, polegającego na imporcie kawy z Etiopii, wyrosła prężnie działająca spółka, która rzuciła wyzwanie największym globalnym graczom kawiarnianym.

Etno Cafe – opowieść o kawie i marzeniach

– Naszym celem strategicznym na najbliższe dwa lata jest stworzenie z Etno Cafe polskiej marki kawowej nr 1 w sektorze premium – dodał Łukasz Mrowiński. – Realizujemy go, stawiając na jakość, kraftowy wypał kawy i budowanie społeczności ludzi, którzy doceniają to, co robimy na polskim rynku kawowym. To właśnie do nich przede wszystkim kierujemy tę kampanię.

Jak stać się udziałowcem Etno Cafe?
W ramach kampanii crowdfundingowej Etno Cafe proponuje inwestorom cztery pakiety inwestycyjne od 390 zł oraz bonusy w postaci m.in. karty zniżkowej, pakietu Cold Brew Coffee czy rocznego abonamentu na dostawę kawy.
PAKIETY PROWLY.png
W ramach kampanii crowdfundingowej Etno Cafe proponuje inwestorom cztery pakiety inwestycyjne – Espresso, Americano, Latte i Duży Przelew. Cena najtańszego zaczyna się od 390 zł. Towarzyszą im bonusy w postaci m.in. karty zniżkowej, pakietu Cold Brew Coffee czy rocznego abonamentu na dostawę kawy.

Wśród osób, które dotąd zainwestowały w Etno Cafe znaleźli się m.in. Przemysław Pająk, Jakub Roskosz i Paweł Opydo.

Etno Cafe to jedna z najbardziej dynamicznym polskich marek kawowych. Dzięki synergii własnej palarnii, sieci kawiarni i browaru kawowego stworzyła nową jakość na polskim rynku kawy. Posiada 17 lokali oraz linię produkcji Cold Brew Coffee, pierwszej polskiej kawy macerowanej na zimno dostępnej w szerokiej dystrybucji. www.etnocafe.pl

Crowdway to jedna z wiodących w Polsce internetowych platform equity crowdfundingu, działająca od 2015 r. Ma na swoim koncie zakończone sukcesem wsparcie emisji w ramach społecznościowego pozyskiwania kapitału na rozwój takich projektów, jak: Bivrost, Lovely, Jeden Ślad, uBirds i DrBarbara.pl. Do końca 2017 r. zrealizowała kampanie na łączną kwotę ponad 4,7 mln zł oraz pobiła rekordy crowdfundingu udziałowego w Polsce. Aktualnie rozwija się także w kierunku promocji firm szybkiego wzrostu oraz projektów nieruchomościowych. Platforma należy do Crowd Ventures Sp. z o.o. www.crowdway.pl