Etno Cafe pierwszą siecią kawiarni bez jaj z chowu klatkowego

Decyzja ogłoszona nieprzypadkowo w okresie poprzedzającym Wielkanoc

Etno Cafe ogłosiło dzisiaj rezygnację z jaj z chowu klatkowego. Tym samym firma stała się pierwszą siecią kawiarni w Polsce, której klienci mogą już dzisiaj liczyć na dania i produkty wolne od tzw. “trójek”. Decyzja jest efektem współpracy ze Stowarzyszeniem Otwarte Klatki.

“Bardzo cieszy nas decyzja Etno Cafe o wycofaniu jaj pochodzących z hodowli klatkowej. To ogromna zmiana dla milionów zwierząt! Zdecydowane stanowisko Etno Cafe bez wątpienia stawia firmę w pozycji pionierów zmian na rzecz poprawy losu zwierząt hodowlanych w Polsce. Liczymy, że  kolejne firmy na polskim rynku wezmą z nich przykład i wprowadzą podobne zmiany również u siebie” - mówi Marta Cendrowicz ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, koordynatorka kampanii “Jak One To Znoszą?”.

Dlaczego to jest ważne?
Szacuje się, że nawet 89% wszystkich polskich jaj pochodzi z chowu klatkowego, co oznacza, że zdecydowaną większość kur niosek spędza u nas całe swoje życie w ciasnych klatkach, bez możliwości zaspokojenia potrzeb gatunkowych, nie mając możliwości ruchu, ani dostępu do światła i świeżego powietrza. Sytuację może zmienić tylko zdecydowana reakcja branży spożywczej i gastronomicznej, które są największymi odbiorcami tych jajek.

Co oznacza rezygnacja z “trójek”?
Rezygnacja z jaj z chowu klatkowego oznacza, że Etno Cafe zrezygnowało całkowicie z używania ich do przyrządzania dań dostępnych w swoich kawiarniach i postanowiła kontynuować współpracę tylko z tymi dostawcami wyrobów spożywczych, którzy są w stanie zapewnić, że do ich produkcji użyli wyłącznie jaj z wolnego wybiegu lub chowu ściółkowego.

Dlaczego już teraz?
Miniony rok był przełomowy, jeśli chodzi o dostrzeżenie problemu jaj z chowu klatkowego w branży gastronomicznej. Wiele sieci restauracji i kawiarnii w Polsce ogłosiło, że zrezygnuje z “trójek” do 2025 roku. Etno Cafe postanowiło nie czekać tak długo.

– Cieszymy się, że kolejne firmy ogłaszają rezygnację z jaj z chowu klatkowego do 2025 roku. Mamy świadomość, że w wielu przypadkach musi być to proces rozciągnięty w czasie. Jednocześnie naszą decyzją chcieliśmy dać branży sygnał, że przy odpowiedniej motywacji, można te regulacje wdrożyć znacznie wcześniej – powiedział Łukasz Mrowiński, CEO Etno Cafe.

– Zależało nam, by tę decyzję ogłosić właśnie teraz, przed Wielkanocą, kiedy temat jajek cieszy się szczególnym zainteresowaniem. Bardzo byśmy chcieli, aby nasz ruch przyczynił się do wzmożonej refleksji nad standardami chowu kur – dodał.

Jedna z najbardziej dynamicznych sieci kawiarni w Polsce. Dzięki własnej palarni i ziarnom z najlepszych plantacji stworzyła nową jakość na polskim rynku kawy. Posiada 14 lokali w Polsce oraz linię produkcji Cold Brew Coffee, pierwszej polskiej kawy macerowanej na zimno dostępnej w szerokiej dystrybucji. Wejdź na etnocafe.pl oraz prowly.etnocafe.pl i dowiedz się więcej.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki
Powstała w 2012 roku ogólnopolska organizacja zrzeszająca osoby, które chcą zmienić los zwierząt hodowlanych. Zabiega o poprawę norm dobrostanowych na fermach a także o prawo konsumentów do pełnej wiedzy na temat warunków, w jakich żyją zwierzęta. Otwarte Klatki to na dzień dzisiejszy  największa w Europie Środkowo-Wschodniej organizacja działająca na rzecz zwierząt hodowlanych.

Łukasz Mrowiński w #GnyszkaWyciska

CEO Etno Cafe w rozmowie z Maciejem Gnyszką, założycielem Towarzystw Biznesowych